Strategi


Min strategi går ut på att bygga en s.k. "bombmatta" som genererar löpande intäkter i form av aktieutdelningar med maximalt 20 olika innehav. Jag köper främst amerikanska bolag (detta då de vanligtvis delar ut en gång i kvartalet jämfört med t.ex. svenska bolag som oftast bara delar ut en gång om året). Dessutom hävdar jag att inget annat land i världen erbjuder så bra och välskötta bolag som den amerikanska börsen.

Jag satsar på stora och trygga bolag som har en bra historik; gärna s.k. "utdelningsaristokrater" eller motsvarande. Jag köper det bolag som rankas bäst enligt mitt rankingsystem (en gång i månaden) och behåller det så länge utdelningen inte står still (eller än värre, sänks). Detta för att få ett så jämnt inköpsflöde som möjligt och för att koppla bort känslorna vid köp och sälj. Jag gör dock en ordentlig genomgång av bolagen fyra gånger om året.

Jag bryr mig framför allt om aktieutdelningarna på mina innehav. Men det är också viktigt att jag köper till rimligt pris. För att ta fram bra bolag till bra priser rankar jag bolagen baserat på en kombination av ett bolags return on invested capital (ROIC) och ett bolags earnings yield (EY). Jag vill också att min årstakt ökar från kvartal till kvartal. Därför är det av stor vikt att bolagen jag investerar i även har en god omsättnings-, vinst- och utdelningstillväxt långsiktigt.

Jag har delat in mina potentiella inköp i fem olika block beroende på när i månaden bolagen delar ut (Block 1 = 1:a-6:e i månaden, Block 2 = 7:e-12:e i månaden, Block 3 = 13:e-18:e i månaden, Block 4 = 19:e-24:e i månaden, Block 5 = 25:e-31:a). Ett av mina mål är att försöka sprida ut avkastningen så jämnt fördelat över de olika blocken (och månaderna) som möjligt.

Min långsiktiga vision är att kunna leva på passiv inkomst i form av aktieutdelningar och ränteinkomster. Med andra ord; att ta mig ur "ekorrhjulet".


7 kommentarer:

 1. Härligt med likasinnade.
  Mvh The Wild West investment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för orden! Jag hade kommit lite längre med min portfölj om inte jag lagt in en stor slant på utbyggnad av mitt hus. Men under 2018 kommer jag att öka tempot!

   Radera
 2. Jag funderar att tillämpa din strategi först när jag har en rejäl slant att investera. Det verkar gå väääldigt sakta att bygga upp en utdelningsportfölj med de bolag du har. Jag måste boosta upp mitt kapital genom att köpa svenska kvartalsutdelare med ca 1.75% i ökning per kvartal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är ute efter snabba resultat så tror jag att utdelningsportföljer överlag inte är något för dig. "Slow and steady wins the race". Däremot så triggas iaf jag över att få utdelningar jämt och ständigt (och som även växer utan att jag behöver göra särskilt mycket). Alla vi har olika förutsättningar och behov. Men man får hitta sin egen strategi som man trivs med.

   Radera
 3. Tjena. Hittade din blogg idag och ser att du har en fin portfölj och en intressant strategi. Hur har din portfölj presterat om du jämför den mot en indexfond typ Robur Access USA? Nyfiken mest för att jag har gått från utd,aktier till fonder.
  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leva drömmen! Kul att du hittat hit. Min strategi har fungerat ganska bra sedan jag implementerade den, med en värdeutveckling om 97,14 % sedan den 13 maj 2015. Under motsvarande period har Robur Access USA haft en värdeutveckling om 70,08 %. Pengar som jag inte har investerat i USA (max 10 % av den totala portföljen) har jag istället investerat i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Här kanske jag väljer att öka lite mer nu, under en begränsad period, då dollarn står så högt i kurs.

   Radera
  2. Tack för svar. Låter ju bra och du är nog den ända jag vet som kör 100% USA. Fasen va häftigt.
   /Leva drömmen

   Radera