Kriterier


Jag baserar mina inköp på några få, enkla kriterier. Detta då jag anser mig inte ha tillräckligt med kunskap för att "besegra marknaden".

Mina inköpskriterier ser ut som följande:

 • Jag köper (för tillfället) bara amerikanska bolag, som har lång utdelningshistorik; gärna s.k. utdelningsaristokrater eller motsvarande.
 • Jag köper bara bolag i min rankinglista. I rankinglistan har jag främst utdelningsaristokrater som delar ut olika månader och block; vilket ger mig en god spridning på min utdelning. Ett mål jag har är att få utdelning varje vecka (därav namnet "Bombmattan").
 • Min rankinglista består av 20 bolag och är baserat på Joel Greenblatts "The Magic Formula", där stor vikt läggs på return on invested capital och earnings yield (bra bolag till bra priser).
 • Jag köper det bolag jag äger minst av bland mina topp fyra rankade bolag en gång i månaden (detta då jag starkt tror på "Paretoprincipen").
 • Jag köper aktier i ett bolag som har en historisk omsättnings- och vinsttillväxt de senaste fem åren och som bedöms ha det även de kommande fem åren.
 • Jag köper aktier i ett bolag som har en historisk utdelningstillväxt de senaste tio åren (minst 5 % i genomsnitt de senaste fem åren).
 • Ett bolag får helst inte ha en utdelningsandel som överstiger 80 %. Detta ser jag som ett första varningstecken på att utdelningen kan komma att stå still eller sänkas. Men det kan finnas undantag från denna regel.
 • Om utdelningen skulle stå still (eller än värre sänkas) säljs bolaget direkt och ersätts av ett nytt bolag som jag har i min rankinglista.
 • Jag "tvingar" mig själv att göra ett inköp den 25:e i varje månad. Detta för att få en så god spridning som möjligt på mina inköp, för att betala mig själv innan jag betalar andra och för att koppla bort känslorna vid köp och sälj.
 • Jag köper aktier för minst 5 000 kr vid varje angivet tillfälle.
 • Jag lånar aldrig pengar till att köpa aktier. "Den som är satt i skuld är icke fri". Men tycker samtidigt att det är bättre att låna pengar till aktier, än till t.ex. en bil.
 • Jag är till stora delar fullt investerad i aktiemarknaden vid varje angivet tillfälle. Detta för att låta kassaflödet göra det stora jobbet. Hellre "Time in the market" än "Timing the market". Men jag har även en kassareserv som jag kan implementera vid extra gynnsamma tillfällen.

"Enkelhet är en dygd."5 kommentarer:

 1. Detta – din blogg, dina tankar – är en av de absolut största inspirationskällorna jag har hittat efter att nu i sommar ha nåtts av insikten att jag måste fixa min egen pension. Kanske handlar det om att vi båda är mensaner, kanske de tydliga värderingarna, den till synes enkla filosofin, fokuset på USA eller det inte orimligt avlägsna portföljvärdet, men det finns i varje fall någonting som gör att jag har börjat följa dig väldigt noga.

  Jag kommer inte att ha möjlighet att sätta av särskilt mycket och dessutom börjar jag spara seriöst rätt sent i livet, så om jag också ska checka ut 2028 blir det i mitt fall snarare en "puffmatta" än en bombmatta… men jag jobbar redan idag på en långsiktigt hälsosam nivå och tänker att jag förhoppningsvis kan fortsätta med det rätt så länge till. Och om inte annat kan jag lämna över starten på en bra aktieportfölj till mina barn.

  Du "tränar som en atlet" – det hade varit intressant att höra om du är lika metodisk i din fysiska träning som i dina investeringar!?

  SI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina trevliga kommentarer!

   Jag tror att jag sticker ut lite grann jämfört med många andra bloggare i Sverige då jag enbart fokuserat på USA-aktier. Såhär långt är jag väldigt nöjd över det valet då den amerikanska börsen, generellt, gått som tåget. Dessutom har jag fått en stor värdeökning från den starka dollarn (det finns iof två sätt att se på det då det även innebär att jag köper in mig på högre nivåer). Långsiktigt tror jag dock att det jämnar ut sig.

   Alla vi har olika förutsättningar och behov. Även om vi "inte kan" sätta av större summor, kan vi alltid sätta av mer än vi kanske tänkt oss från början. Det finns alltid saker man kan spara in på (och istället investera i).

   När det gäller min träning så har jag även där lagt om det från att bara köra styrketräning, till mer atletisk träning. Kan verkligen rekommendera: www.athleanx.com som har ett mycket vettigt sätt att se på det här med träning.

   Radera
 2. Använder du någon hemsida för att få fram denna lista på 60 bolag, är det något du skulle vilja dela med dig? Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas!

   För att få fram den information jag behöver för att göra mina rankinglistor söker jag mig framför allt till de sidor jag har under rubriken "länkar".

   Alltså: DRIP Investing, Finviz, Marketbeat, Morningstar, Nasdaq och Zacks.

   Jag gör sedan en manuell uträkning (som kanske tar cirka två timmar varje gång) den 24:e i varje månad.

   Jag vet alltså inte från start vilket som blir mitt nästa inköp baserad på mina enkla kriterier, vilket skapar en viss spänning varje gång. :-)

   Radera
  2. Tack så hemskt mycket för svar!
   Mvh Jonas

   Radera